CV

LOTTA HOLMGREN

medlem i KRO, KC-nord 

hopp1-3.jpg

"Ett hopp för friheten..."

Redan 1984 började jag att använda mig av sjödränkta, naturformade trästycken som ”duk” för min konst. Idén till att använda mig av detta spännande material, fick jag under tiden jag bodde i Jämtland och hittade ett litet trästycke under en fisketur.  

Jag använder mig av träets naturliga form som väder, vind och vatten med tidens tand har format. En viktig del i mina konstverk är de miljövänliga naturfärgerna som jag blandar själv med bl. a jordpigment och linolja. Jag har under årens lopp utarbetat en helt egen metod, som tar minst ett år, för att konservera och färdigställa mina konstverk. De riktigt stora konstverken kan ta flera år i anspråk. Storlekarna varierar mellan ½ till 3-4 m. De flesta av dem är gjorda för att hänga på väggen, men en del används som golvskulpturer eller svävar i linor från taket. Möjligheterna är stora till olika former av utsmyckningar för såväl det offentliga som det privata rummet. 

För mig är vår natur, fantasi och humor, tre mycket viktiga ingredienser. Motiven bestäms av trästyckets formationer, där jag ser en bild som förmedlas till mig och som jag sedan ger liv. Kvistar, sprickor och den råa strukturen, är en del av själva konstverket. Jag inspireras av trä för det är ett levande material och har använts av konstnärer i tusentals år. Djur som motiv, finns som bekant bevarade ända sedan stenåldern.  I min konst så blandar jag allt detta, med stor värme, kärlek och humor. I många av mina konstverk kan man även finna en liten grå Vätte gömd någonstans i konstverket och han värnar om och beskyddar djuren.

Förebilden till denna lilla figur är min käre svärfar Viktor från Farfarsgården, som älskade såväl stora som små djur, även myror och spindlar hade hans respekt för alla har de samma rätt som vi att leva enligt honom… 

Jag arbetar även i andra tekniker och material, och har utfört några stora väggmålningar, tempera på duk, kolteckningar, byggplywood, plexiglas med mera. Jag har utsmyckat några större företag och offentliga platser som t ex Luftfartsverket vid Arlanda Airport, Lycksele- och Storumans flygplatser, antroposofiska barnhemmet Gawan i Holland, Samhall Botnia Storuman, Smärtcentrum Stockholm. De senaste projekten var till Aurora Borealis ett annat antroposofiskt hem för ungdomar med funktionsnedsättningar i Wedde Holland, och en fasadsmyckning till en av Lulebos fastigheter i Luleå. 2011 blev jag kvalificerad i första steget för uppdrag vid Citybanan i Stockholm och arbetar sedan ett par år även med barn i Skapande skola. Mitt allra senaste projekt är en 32 meter lång målning utomhus till ett dagis och förskola i Norsjö, med temat sagor. 

Rovdjur, ugglor och fantasidjur är mina favoritmotiv. Genomgående i alla mina konstverk finner man även en liten nyckelpiga, som är en symbol för den lycka och frihet jag känner i mitt skapande.  

Skapandet ger liv….   

Lotta